Oldalak

2008. szeptember 24., szerda

Bécsi festett krónika

Minden Magyar számára, Bécs egy súlyos, jelképekkel és
birodalmi multtal felruházott város.
1867 ben a Birodalmunk fővárosa lett, Az Osztrák-Magyar Monarchia (a sógorok ezt Donaumonarchie-nak nevezték) volt Európa vezető nagyhatalma.
Mi székelyek sokat nem foglkalkoztunk Béccsel, Székelyvásárhely, Kincses Kolozsvár, Pest közelebb áltak a mindennapjainkhoz, Európai és világi vonatkoztatásban viszont Bécs volt a Referencia.
141 évre a Kiegyezés után, elindultunk Bécsett. Valójában London, egy másik Birodalmi Főváros volt a tényleges úticél, de Bécs kényelmesen útbaesett.
Sok a szélmalom. Egy költséghatékony energia termelési megoldás. Mindig Hollandia volt számomra érvadó ilyen téren, de az osztrák sógorok is átvették. Egészen franciaországig kisértek a szelmalmok.
Schönbrunn. A császárok lakhelye. Mária Terézia, Ferencz József, Sissi stb.
Segesvárt is ki lehetne hasonló képpen aknázni, végülis ugyanaz a barokkal himzet gótikus motivumok, ugyanaz a germán ihlet teremtette, mégha szászok is voltak és nem svábok.A temesvári Dom-Tér sem elvetendő...
A nagy terem a csaászarok fogadószobája volt. Bálokat, hívatalos rendezvényeket szolgált.
A Hidegháború idején, ebben a teremben találkozott J.F. Keneddy amerikai elnők Nikita Hruscsov szovjet főtikárral , az atomháborút lehetőségét elemezvén. Természetesen nem lett atomháború. Vagy ki tudja...
Stephansdom. Bécs Katolikus jelképe.






Nincsenek megjegyzések: