Oldalak

2012. január 7., szombat

Parasztok és mezőgazdászok

Régen az emberek abból éltek amit önmaguk vadásztak vagy szedtek vagy termeltek.
Ez korrekt volt úgy. Mindenki kivette a részét a munkából, a közösség szóban még benne volt a "közös" szótő.
Manapság gyárakban, irodákban, multis cégeknél dolgozik a világ többsége.
Hogy mit csinálnak? Nehéz ezt elmagyarázni...
a jobbik eset egy gyári szalagmunkás tevékenységét elmagyarázni, ugyanis, ez a munkás egy alkatrészt rak össze vagy vizsgálja meg. Nade mit csinál egy menedzser? Ő felügyeli a gyári munkást. És az igazgató? ő felügyeli a menedzsert és bonyolult döntéseket hoz.
Most hasonlítsuk össze a kedves gyárigazgatót vagy egy multis cégnek dolgozó menedzsert egy mezőgazdásszal - nevezzük parasztnak.

A paraszt reggel felébred, megmosakszik (remélhetőleg), reggelizik, megissza a kávéját vagy teáját vagy kakaós tejét . A bónusz egy stampedli pálinka, hogy jól kezdődjön a nap.

A multis cégnél dolgozó menedzser reggel felébred, még az ágyban ülve kézbe veszi az okos mobil telefonját, megnézi hogy nem-e kapott egy új emailt vagy meeting request-et (megbeszélési meghívó)
Ezután kimászik az ágyból, bekapcsolja a 42 inches (106) centis tévéjét, a CNN-re vagy a Bloombergre kapcsolja és (talán) elmegy zuhanyozni /borotválkozni.

Eddig hasonló a napirend, nemde?

Nade most jön az érdekesebb része.

A menedzser, reggeli után öltönybe, inge vágja magát, veszi a szép laptophátizsákját vagy a bőr aktatáskáját, kocsiba vagy BKV.-ba ül és elindul a szerelem dalára az irodája felé.

Misi parasztunk is munkaruhába vágja magát, felül a zsír új traktorjára és pöfögve elindul ki a mezőre szántani.
Délig szánt, aztán megpihen, leül a fa alá, megebédel (amit a kedves fehérnép tarisznyált neki) meghúzza a flaskó szilvakivonatú szíverősítőt,visszaül a kis piros traktorjára és késő délutánig tólja ezerrel.

A menedzser úr is be ér az irodába, beloggol a számítógépjébe, megnyitja az outlookját, megnézi kapott-e a reggel óta új emaileket. Ha igen, akkor ügyesen válaszleveleket ír. Mindegy hogy mit, a lényeg az hogy lássa a nép hogy a menedzser szorgosan foglalkozik valamivel. Hogy még hatékonyabb legyen, amikor a levélre válaszol, küldd egy másolatot a fél vállalatnak CC-ben.
Azután elmegy 3 megbeszélésre. Itt természetesen arról kell beszéljen hogy ő milyen fontos szereplője ennek a vállalatnak és hogy milyen sok értéket ad hozzá a szervezet működéséhez. Ezeknek a megbeszéléseknek a mottója "Beszéljünk semmiségekről és fontoskodjunk sokat".

Azután visszamegy az irodájába, telefonál, kitölt két excel táblát, megír egy powerpointot, átnéz egy word doksit.
A menedzser délben elmegy az ebédszünetre, ha lehet egy plázába (pl Westend). De az is megtörténhet, hogy nagy fukarságába a menedzser is otthonról hozza az elemózsiát ebédre, nehogy 1000 Ft-ot ki kellene adnia egy ebédre.

Este hazamegy a menedzser is, a paraszt is. Itt kb ugyanaz történik mindkettőjük életében. Kaja, pia  és szex- ha van akivel.


Jön az ősz. A paraszt kimegy  a mezőre a termést beszedni. Ez egy gyenge év, az idén.Lett 500 tonna sárgarépája (murok néven vállt ismertté nálunk), 50 tonna káposztája, 50 tonna dinnyéje, 100 tonna céklája , 30 tonna burgonyája (aka pityóka) és 50 tonna paszternákja
Ennyit tud a paraszt felmutatni egy év után.

Jön a tél. A menedzser egy záróriportot készít. Vannak benne színes táblázatok, számok, rajzok, grafikonok, függvények és sok szöveg arról, hogy milyen faszagyerek is volt a menedzser egy éven keresztül.Szépen kinyomtatja és bemegy a zárógyűlésre ahol a kedves menedzser kollégáknak bemutatja a zárójelentést.
Ennyit tud a menedzser felmutatni egy év után.

Kérdés.
Mi van akkor, amikor egy paraszt egy multis cégnél akar menedzserként szerencsét próbálni?
A követelmények: angol, francia nyelvismeretek, Oracle, Microsoft, Cisco  műszaki tudás, projekt menedzsment, folyamatelemzés és pénzügyi ismeretek.

Lema:

Mi van akkor ha a multis cég menedzsere akar parasztként pályát kezdeni?
Követelmények:
  1. Megkülönböztetni a cukorrépát a marharépától, a lucernát a herétől é a tavaszi árpát az őszi árpától.
  2. Tudni hogy mit mikor kell vetni/ültetni
  3. Traktort vezetni
  4. Ekét csatlakoztatni a traktorhoz.
  5. szárazságban vizet biztosítani a  mezőnek..
  6. imádkozni hogy ne fagyjon meg a termés vagy ne verje el a jég...
Semmi sem lehetetlen. Mindent meglehet tanulni.
Idő kérdése

Nincsenek megjegyzések: