Oldalak

2008. augusztus 12., kedd

Gyűrük Úra


Lessing remekműve, egy kőkemény deista Dráma, amelyben a három fő monoteista vallás egyenrangúságáéért tesz az író tanúvallomást. Nem képviseli a John Locke, Alexander Pope, Montesquieu, Voltaire vagy Jean-Jacques Rousseau által kifejtett empirista dogmákat, viszont allegóriák segítségével felszínre hozza saját meggyőződéseit.
A "Gyűrű Példabeszéd" (azaz „Ringparabel” Lessing nyelvén), eredetileg egy 14. ik századbeli Boccaccio-történet. Egy apa vajúdását meséli el, akinek 3 fia volt, akiket egyformán szeretett. A család legfőbb tulajdona egy nagyon értékes gyűrű volt, amely generációról generációra szállt, a családon belül. A hagyomány úgy követelte, hogy mindig a ”legszeretettebb” fiú kapja meg a gyűrűt. Az Apa 2 hasonmást készíttetett a gyűrűről, oly módon hogy önmaga sem tudta már megkülönböztetni a másolatokat az eredetitől. Mindegyik fiú kapott egy gyűrűt, azzal a nyilatkozattal, hogy az a valódi gyűrű. Az apjuk halála után törvénybe mentek, hogy igazságot szolgáltassanak a gyűrű eredetisége kapcsán. A Bíró nem tudott igazságot tenni, és azt a döntést hozta, hogy egyik sem az eredeti, vagy mind a három az.
Néha mi vagyunk olyan helyzetek bírái, amelyben emberekről kell döntenünk. Egy embert lemásolni vagy többszőrösíteni nem lehet, viszont ugyanaz az ember nem foglalhat el időben és térben párhuzamosan két különböző helyet, egyszerre csak egy helyen lehet. Sajnos.

Nincsenek megjegyzések: