Oldalak

2009. január 16., péntek

Apóka, Midlife Crisis és a Calvaneo1583

Mi van akkor, amikor az ember betölti a 89 évet. Egy teljes élet ál mögötte. Örömökben teli, ugyanakkor keserűséggel fűszerezett élmények sorozata. Magyarországon született, az első világháborút serdülő leventeként élte meg, a 30 as évek gazdasági válságát fiatal apaként vészelte át, a második világháborút jó oldalon, veszítette el. Oroszországba tartó vonatról ugrott le ’45 ben. Egyetlen leányát kényeztette, iskoláztatta. Sem a zongora, sem a franciatanár nem hiányoztak a házból.

Unokájából mérnök lett, dédunokájából informatikus-antropológus. Eltemette a vejét, a feleségét és a leányát.89 évesen a Távozás mellett döntött. Ő Apóka.

Mi van akkor, amikor az ember a 29.ik esztendejét tölti? Nem a kritikus 30-40-50-60 év, amikor a saját mulandóságával szembesülő törékeny ember bepánikoz, hanem 29. A 29 egy semmitmondó ronda prímszám. Nem jelent semmit. Mit kellene egy 29 éves felmutasson? Milyen alkotást, milyen teljesítményt? Okleveleket, ingatlanokat? Az utókor így kell majd az illetőről megemlékezzen?: „Itt nyugszik Gyuri, volt 1 egyetemi diplomája, egy posztgraduális oklevele és egy mesterije, ezen kívül 2 lakása, 6 hektár földje és egy csomó öröksége.”

Számít vajon az hogy milyen javakat hagyunk magunk mögött? Vagy inkább az hogy milyen emléket őriz rólunk az utókor? Amikor megszűnünk létezni, amikor behunyjuk a szemünket és az agyunk lekapcsol, úgyis mindegy már hogy mi marad hátra s ki mit gondol utólag. De a halálból nem tért vissza senki,Talán azért mert nem tehették. Vagy azért mert jobb helyre kerültek. Mindnyájan megtudjuk erre a kérdésre a választ, csak idő kérdése.

A hinduk szerint minden férfi 3 dolgot kell alkosson: gyermeket, könyvtárat és egy fát . Egy becsületes amerikai adósságokat kell gyártson., ahhoz hogy a társadalom pilléres tagjaként kerüljön az utókor említésére. No debts, no fun! A modern társadalom igényei a család, a lakás, a kocsi…sok ekeség.

De visszatérve, itt kopog a 30, a következő 10 év elszáll, míg észre sem veszed. Ott a 40, kezdődnek az élet egészségtelen szakaszai. Alig 10 év ott az 50. a mai ember garanciája kb 50 év, a szervezet kezd ezután már kihagyásokkal működni. 60 után egyre cifrább. 70, 75… már meghaladja az átlag maximális életátlagot.

Az idén kaptam magamtól a leendő születésnapomra egy órát, Az idő fájdalmas múlását fogom vele érzékelni. Szép kerek óra. S van egy csomó mánus benne. Utoljára 13 évesen kaptam Édesapámtól egy órát. Még megvan, visszakerült hozzá.

Apóka 89 évesen még kapált a kertben. Azért lett 89 éves mert 28 évesen nem törődött azzal hogy 2 hét múlva 29 éves lesz .És nem vett órát se magának.

Nincsenek megjegyzések: