Oldalak

2009. január 20., kedd

Bio-Hagyma, globalizáció és a nadrágszíj

Hazánk Erdély éhes. Nálunk ez jó ómennek számít, akinek jó az étvágya az keményen is tud dolgozni. De a mi esettanulmányunkban sajnos ez nem így van.
A lényeg: Hazánk nem képes megtermelni az élelmiszer szükségleteit, a fogyasztásunknak kb. 70%-át a importáljuk. És nem akárhonnan akármit, hanem pityókát Lengyelországból, szőlőt Portugáliából és hagymát Hollandiából.
Kedves fogyasztótársaim, a fennebb említett tények önmagukban még nem képviselnek komoly veszélyt, viszont ha szem előtt tartjuk a Csíki és Háromszéki pityókatermesztés lehetőségeit, a Balazsfaslvi, Rékási, Lippai borvidékeket és a Marosszéki vereshagymát , akkor egy hatalmas mikró gazdasági paradoxon előtt állunk: Van földünk, van hagyományunk, van némi kertészeti tudásunk is, miért eszünk külföldi hagymát és miért sütünk kenyeret amerikai búzából? Miért olcsóbb a brazíliai marhahús mint a hazai?
Testvéreim, ezek nem kommunista hazafias konzumista téveszmék, mint anno Fidel Castro hirdette. Egy valóság jegyzőkönyvesítése inkább. A globalizáció tehetetlenséget és lustaságot indukál .

A székely bácsinak van, tegyük fel 50 ár földje, mert ugye a „nadrágszíj” féle területek Erdélyben napirenden vannak, úgy felaprították a mezőgazdasági területeket mintha orchideákat tenyésztenének. Visszatérve, Ambrus Árpi bá, az EU csatlakozás után, ugye állami SAPARD és FEADR támogatással nekiállt intenzíven vereshagymát termelni. Hollandiából hozatott nemesített „Európailag akkreditált” dughagymát, ezt elültette, locsolgatta, gyomlálgatta, vegyszerekkel nem mérgezte. Természetesen a vidék legfinomabb BIO- Vereshagymája készült a földből kinőni.
És lön az áldott termés. Az 50 áras területen 240.000 hagyma termett meg, az ipari veszteségeket leszámítva kb 30 tonna minőségi szabványos vereshagyma. (Lilahagymának is nevezik)
Ambrus gazda, midőn kijózanodott a 3 napos részegség után, (ugye meg kellett ünnepelni az áldott termést) nekiállt a marketing stratégiákat kidolgozni. Felkereste az imperialista Hypermarket Supermarket Retail hálózatokat (Selgros, Real, Metró, Carrefour, Profi) s kínálta az illatos egészséges EU szabványos székely vereshagymát.
Miért van az hogy utoljára mexikói vagy írországi hagymát vásároltam a Mega Image nevezetű Élelmiszerüzletből? Ambrus bá nem sikerült eladja a hagymáját. Az írek olcsóbban adták ezek szerint.
De Ambrus gazda nem adta fel. A furfangos székely mindig megkapja a maga helyét.
HA törik, ha szakad.

Nincsenek megjegyzések: