Oldalak

2009. szeptember 7., hétfő

Barlangban.


Az emberi civilizáció hajnalán, egy hűvös éjszakában, Altamira barlangjában két elmosott árnyék ingadozott. Halvány tűz cserszegett, egy farönk parázslott. Talán egy villám ütött belé és ettől gyúlt ki...
A barlangban két lény mozgolódott. Talán emberek lehetnek, talán állatok, szürke árnyaknak látszottak. A tűz mellett kucorogtak és melegedtek.Nem kommunikáltak, mozdulataik mintha ösztönszerűek lettek volna, akaratlanul közeledtek egymáshoz és ugyanakkor a meleg felé húzódtak. Egy hatalmas bőrdarab volt a vánkosuk, nyilván egy állatot ejtettek el és ennek a bőrét használták. A parázs kialudt,a kisebbik árnyéklény megszeppenve bújt a társához, szinte oltalmat keresve. Szemeik élénken villogtak a jeges sötétben.
A barlang kihűlt. Az éjszaka hosszú volt és fagyos. A Nagy Lény magához ölelte a Kicsit, egy fölényes pillantást vetett rá és betakarta. A Kicsi hálásan pislogott, biztonságban, melegben volt.Vele már semmi rossz nem történhet...
És jött a hajnal. Vöröslött a láthatár. Két nap virított egyszerre a bolygóra. A távolban egy vulkán okádta a tüzet. A föld magva dübörgött. Tektonikus tevékenység közepette, egy hegy jelent meg a láthatáron.
Egy bolygó születik. Pillanatok alatt tűntek el hegyek, dombok, erdők, felhők, és helyettük újak jelentek meg. A Bolygó élt, minden pórusa lélegzett, vulkánok, földrengések árvizek.
Felébredtek a Lények. Éhesek voltak, szomjasok.
Kimentek a barlangból, vizet és eledelt keresni. Forró láva, száraz magma halmazok között forrásra akadtak. Egy magaslaton egy erdőt pillantottak meg. Egy oázis, amit nem érintett sem a vulkánkitörés, sem a magmavihar.Odasiettek.
Gyümölcsöket, rügyeket, forrásvizet. Mindent együtt gyűjtöttek be, együtt fogyasztottak el.
Este, friss, még kénszagú vulkánkő mellett melegedtek. Egymást ringatták álomba.
Hetekig, hónapokig éltek ily módon.
Piros Kavicsot hozott a kicsinek...körmeivel csiszolta meg, és este, a nyaka köré fűzte. A Kicsi boldog volt...
Idővel, a Nagy Lény egyre kedvtelenebb lett. Fokozatosan, önmagát keresve, eltávolodott a társától...
A Kicsi egy ideje egyedül járt ki vízért és élelemért. A nagy egész nap festett. A barlangfalakat mindenféle mintával, állati formával és démoni lényekkel töltötte meg. Amikor a Kicsi hazatért, a Nagy nyugtalan lett...Megmagyarázhatatlan állapot érte utol. Már a társa jelenléte is zavarta... De a Kicsi mindig visszaért a Barlangba.
A Kicsi szemében már nem volt ott a csillogás. Egy állandó könnycsepp vette helyét a hajdani mosolynak.
A hideg, a hasító éjszakai jeges pára még mindig arra kényszerítette őket hogy egy vánkoson osztozzanak és éjjelre egymás melegét keressék, a Barlangban.
Jártában, keltében a Kicsi új barlangot talált. És elment. A Nagy, rendkívüli állapotban kereste...Egyedül voltak e elhagyatott tájon, egymás melege által élték mindketten túl e zord természetet.
Megtalálta a Kicsit. Pislákoló parázs mellett ült, egyedül, szemei már nem csillogtak a könnytől. A Nagy odaakart sietni, hogy betakarja, hogy vizet vigyen neki...de a Kicsinek megvolt mindene...Hogyan lehetséges ez, hiszen eddig mindent együtt alkottak?
A Nagy távolról leste a Kicsi barlangja bejáratát...Vacillált, tépődött, rágódott...Menjen oda, hiszen megvan mindene, már nincsen szüksége rá...
De hiszen csak ők ketten vannak ezen az átkozott szigeten, mindenhol veszélyek leskelődnek, vulkánok, vadállatok...muszáj megvédenie a Kicsit.
És elindult a Kicsi Barlangja felé.
Gyors, nesztelen léptekkel közeledett, hiszen elveszítette és most újra megtalálta.
a Barlang előtt megtorpant. Halk nevetés hangzott fel a barlangból...A Kicsi mellett egy Másik Nagy Lény ült, és együtt játszadoztak a kezeik árnyékával, a falon.
Mással ment már vízért. Más hozta neki a piros kavicsot.
Már nem voltak egyedül a szigeten.

Nincsenek megjegyzések: