Oldalak

2009. szeptember 1., kedd

Úrnak, bolondnak születni kell, paraszt nő mint a fű.

A világ tele van Pávákkal, Kacsákkal és Csirkékkel.

Párhuzamos mozgólépcsőkön közlekednek, egymás mellet. Mennek felfelé. vagy lefelé.

Néha, egy-egy megtébolyodott csirke átugrik a Kacsás sávba. A többi Kacsa szkeptikusan fogadja, ignorálja vagy lerugja a sávról. Egy egy tehetségesebb Csirke egy kacsa pártfogóra akad, és túléli a Kacsák között. A harmadik kategória pedig a párosodás. Valamilyen társadalmi anomália által, egy Kacsa egybekel egy Csirkével...És együtt élnek a Kacsák mozgólépcsőjén.

De ha szakítanak, visszamegy a Csirke a többi Tyúk és kakas közé? Persze hogy nem, ha már megkóstolta a státuszt, a sznobizmusa, a nagyravágyása nem engedi vissza...Keres más Kacsát magának, megpróbálja egyedül...dacból, büszkeségből, még azért sem megy vissza behúzott farokkal a többi csirke kőzé. Kacsa akar lenni. De Csirke marad örökre. Amit belénk neveltek, az vagyunk. Amit otthon láttunk, azt csináljuk, előbb vagy utóbb. Akármennyire is álcázzuk, csiszoljuk, próbálunk nemesíteni magunkon.
Akinek gyermekkorában a pityókás vajling esett a fejébe miközben Lagzi Lajcsit hallgatott valószínű hogy nem fogja ugyanazt a pályát választani mint az a gyermek akinek egy Idegen Szavak szótára vagy egy Franklin lexikon esett a fejébe...
És az sem mind1 hogy vasárnap színházba, operába megy-e vagy kiül a kapu elé kártyázni.
Nade vannak művelt operarajongó sorozatgyilkosok is, az iskola és a nagyváros még nem garancia arra hogy a gyermek Csirke, Kacsa vagy Páva lesz.
A legfontosabb az amit otthonról kap, amit otthon lát.
Amikor apuka részegen püföli anyukat, amikor félárva vagy, amikor egyik szülőd lebetegedik és te gyermekként elsorvadni látod édesapádat és el is temeted, ilyenkor a szinapszisok az agyadban egy bizonyos neurális mátrixot alakítanak ki.
Amikor gyermekként gyenge családi modellben van részed, felnőttként nagyon nehéz alkalmazkodnod.
Vacak szülei értelmiségiek. Magánórákra küldik, minden könyvet, minden tudásforrást biztosítanak neki. Táborokba küldik, számítógépet vesznek neki.
Perecz szülei is értelmiségiek. Ők is megadnak mindent a gyermeknek.

40 év múlva:
Egy nyirkos, penészes pincelakás..Vacak már a második házasság után van, albérletben lakik, a családi vagyont rég elvitte a kaszinó, ami pedig megmaradt, azt elvitte az első felesége kártérítés -képpen... Olcsó pálinka szagát lehet érezni.

Ez a sápadt, beesett arcú, rongyos reszkető ember valamikor egy hatalmas gyár igazgatója volt...A legjobb éttermekbe járt, a leg exkluzívabb klubok tagja volt valaha...az első Tritonium meghajtású autó a városból az övé volt...
Perec egy borotvával játszott. Kortyolt még egyet a pálinkából és elkezdte az ingujját feltűrni...
Perec kaszál...megvan izzadva, egyszerű öltözetében csak egy 48 éves férfit látunk...miért kaszál ilyen sokat? Napszámos? Kell a pénz neki...nyugdíjas...nem elég a nyugdíj, családja van, talán unokák is...
Perec leteszi a kaszát, megtörli hallantékat, elővesz egy egyszerű üveget és lassan vizet kortyol.
Forrásvíz...miért nem iszik sört? vagy egy hideg üdítőt? Biztos spórol, nem akarja azt a kevés napszámot amit kaszálásból keres erre is költeni. Egyszerű fehér papírba csomagolt szendvicset eszik. Vajas kenyér...sem hideg felvágott..sem pástétom...Egy egyszerű ember...biztos elveszitette az állását és most minden munkát elfogad, amit kap.
Perec fáradt...lefekszik a Nyárfa árnyékában...pihen egyet.
Délután lett...porfelhő közeledik a távolból...megáll...egy gyöngéd kéz érinti Perec arcát...félálmából , picit riadtan kinyitja a szemét...a háttérben egy fekete szörnyeteg fénylik...mintha egy terepjáró körvonalait vélné kivenni. A selymes puha női kéz esmént megérinti...egy gyönyörű magas tündér áll előtte. Perec nem érti mi történik vele...félálomban...biztos ez a földre szállt angyal egy kívánságát akarja teljesíteni.
Perec felébred...Az angyal megszólal: Szívem eleget kaszáltál már, gyere menjünk haza. A gyermekek Máltán vannak táborban, felhevítettem a szaunát, lehűtöttem a pezsgőt, veled akarom tölteni ezt gyönyörű estét. ja, és hazafelé te vezetsz, nem szeretem az új X6 os BMW -det, inkább az én Porschemat szeretem, amit a szülinapomra vettél.


Perec kiment a konyhába. A szülei kereszt-rejtvényeztek, beszélgettek, nevetgéltek. Perec fogta a kis lexikonját és beszállt ő is a Keresztrejtvény maratonba, miközben vidáman mesélte hogyan írt a padtársának szerelmes levelet. Amire az apuka egy rumos csokival 'büntette' meg a fiát, 'Fiam, egyél csokit me másképp nem leszel Kaszanova ha nagy leszel '


Vacak is kiment a konyhába. Az édesapja verte az édesanyját , aki részegen, szinte alélt állapotban hörgött az asztal mellett." Húzz a francba te rohadt bitang, olyan idióta vagy mint a részeg anyád."


Van aki Csirkének születik, szülei Tyúk néni és Kakas bácsi.
És, természetesen a csirkeiség legszebb hagyományaiban, sajátos szabályaiban felneveltetik.
Megtanul szépen csirkésen viselkedni, megtanul a Kacsákkal beszélni és pávákat csak a TV-ben lát a Csirke. Az ő világában a megtanult szabályok érvényesek, a többi csibével, tyúkkal és kakassal jól megy a társalgás, az együttműködés.
Ha Kacsa vagy, maradj Kacsa. Ha otthon a Kacsaság szabályait láttad, és egy csrikével van dolgod, alkalmazz Kacsa szabályokat vele...és nem csirke szabályokat.
A nőből fakadó nemesség megállítja az ütésre felemelt kezet.

De mi van akkor ha nem fakad?

Hát lesújt.


Nincsenek megjegyzések: