Oldalak

2008. július 2., szerda

Home Csík Home

Hargitai Fenyveserdő aljába,
Oda van a Tudor negyed csinálva!

Mi a hasonlóság Kim Ir Sen, Mao Tsetung, Enver Hodzsa és Ghorghe Gherghiu Dej között?Egyik sem volt közülük Székely!Ez még önmagában nem vétek, talán csak egy hiányosság, viszont volt egy másik közös vonásuk: A rögeszmés, céltudatosan kitartó iparosítás, és az ezt követő káoszos urbanizáció. És ezt a városfejlesztést nem hangulatos lakóházakkal hajtották végre, Natura lakóparkokat sem építettek. Szürke beton tömbházak, kommunista panellakások nőttek ki a földből, a lebontott házak helyébe. Zöldmezős Urbanizáció is volt, ahol a semmiből nőtt ki egy teljes "Város" lásd Victoria várost (Brassó megye).
A Flamandok is építettek "Blokkokat".Amikor a 83 négyzetméteres kétszobás panellakásból kilépek, a tiszta , gondozott parkon átsétálok, kiérek a frissen felmosott, felsepert utcára és felülök a piros buszra, és a széles utcákat bámulom, az ablakon keresztül. Ez a negyed 30 éve épült. Flamandok építették, flamandoknak.
Ceausescu is építetett Blokkokat.Amikor a Bukaresti "Militari" negyedben, az 53 négyzetméteres (csúcskomfortnak minősített) kétszobás lakásból lemegy az ember, a zsúfolt parkolóban két elvtárs éppen a parkoló hely miatt civakodik. Ezt ugye figyelmen kívül hagyja az ember, mivel a füstös szennyezett levegő és az utca szaga más gondolatokra tereli az embert. Felül az ember a rozsdás buszra, és az embertömegben próbál levegőhöz jutni, miközben a szennyes, gödrös utcákat bámulja.
Mi építettük. Magunknak.!

2 megjegyzés:

Adorjáni Alpár írta...

Maroson kissé élénkebben látszik ez a blokkosítás, de azt kell mondjam, manapság fordult az irány: most valahogy csodás házakat, emeletes palotákat, stb építenek a város közelébe, rengeteget. és a blokklakások mégsem ürülnek ki, hanem ellenkezőleg, ez érdekes azért

Névtelen írta...

Hááát, ez mindenképpen szomcsi! Csíkban felhúzták a Tudor negyedet, lebontották a Virág utcát, „szisztematizálták” a várost.. A rendszerváltás után, mindenki elkezdett építeni, a város környéke megtelt házakkal, villákkal. Sajnos semmi urbanisztikai szabály, semmi koncepció az egészben, e hegyoldalra felépíti a házát a polgár, annak dacára hogy felbolygatja a táj szépségét, a természet varázsát. Akinek telke van, épít, aki pedig épít nem törődik a tájjal.